LIMFEDEM III dio


LIJEČENJE LIMFEDEMA
Najbolja metoda liječenja limfedema je prevencija. Kada prevencija zakaže postoje i ostale mogućnosti kao što su limfna drenaža, primjena elastičnog rukava, kompresivno bandažiranje i u slučaju da je količina zaostale limfe prevelika za drenažu postoji i mogućnost punktiranja tekućine s iglom. Evo nekoliko znakova koji upozoravaju na pojavu limfedema;

-         osjećaj težine u ruci

-         zatezanje u šaci

-         zamjetna oteklina na ruci i šaci

-         smanjena pokretljivost ruke

-         zatezanje odjeće ili nakita koji prije nije zatezao

-         kod pritiska prstom na kožu ruke ostaje udubina.
Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma javite se svom liječniku. Terapija limfedema sastoji se od dvije faze, prva faza provodi se ambulantno a druga faza je nastavak liječenja kod kuće. Vrsta liječenja ovisi o stadiju limfedema. Cilj liječenja je uvijek isti:

-         smanjiti volumen tekućine,

-         povećati limfnu cirkulaciju

-         nadoknaditi smanjenu funkciju mišića i zglobova,

-         spriječiti infekciju i koplikacije i

-         poboljšati kvalitetu života.

Limfna drenaža

Postoje tri vrste limfne drenaže koje se rabe ovisno o stadiju limfedema.

I.                   Ručna limfna drenaža – još se naziva i manualna limfna drenaža. Izvodi je fizeoterapeut, koji je završio posebnu edukaciju iz ručne limfne drenaže i kompletne dekognestivne fizeoterapije, prema određenim pravilima i stanju limfedema. Ovo je ubiti posebna tehnika masaže ruke kojom se potiče rad limfnog sustava. Manualna limfna drenaža ne smije boljeti niti se izvoditi pod velikim pritiskom na ruku a traje oko sat vremena.

II.                Aparaturna limfna drenaža – za razliku od ručne drenaže ovu tehniku izvodi stroj. Pritom se cijela ruka smješta u manšetu s komorama koje su ispunjene zrakom. Zrak u komorama pritišće na tkiva drenirajući zadržanu tekućinu prema gore i izvan područja ruke. Kod pitanja da li je korisnija ručna ili strojna drenaža, odgovor je definitivno ručna.

III.             Položajna limfna drenaža – je jedina tehnika dreniranja koja se može izvoditi kod kuće. Potrebno je ruku podignuti iznad razine srca tj. u položaj od oko 45 stupnjeva, za to Vam je potreban jastuk. Morate paziti da je područje pazuha slobodno i da cijela ruka ima oslonac a da nije savinuta u zglobovima. Važno je da se s ovim postupkom ruka ne umara. Za šaku trebate jednu malu lopticu koja Vam kod zatvaranja šake ne pruža preveliki otpor. Izvodi se oko pola sata, slobodno svaki dan, tako da lopticu u šaci stišćete oko 4 sekunde pa se 10 sekundi odmorite. Ovu vježbu ponovite deset puta pa ruku odmorite 3 minute.

Kompresivno bandažiranje

Kod kompresivnog bandažiranja ruka se  omata sa zavojima kako bi se povisio tkivni tlak u otečenoj ruci i na taj način smanjio priljev nove tekućine i poboljšala efikasnost mišića i zglobova. Ova tehnika se primjenjuje ovisno o stadiju limfedema po noći ili i po danu. Može se koristiti paralelno s limfnom drenažom. Koriste se manjeelastični zavoji kako bi se u fazi mirovanja stvorio niski pritisak. Zato se upotrebljava više slojeva različitih manjeelastičnih zavoja koji se ne smiju istezati do maksimuma. Vrlo je važno upotrijebiti ispravne zavoje, zato bi preporučila da se prije primjene ove metode savjetujete s fizeoterapeutom koji će Vas educirati o ispravnom izvođenju ovog postupka.

Kompresivni rukav
Kompresivni rukav i rukavica nose se tokom dana, stavljaju se odmah ujutro, prije ustajanja. Postoje različiti modeli kompresivnog rukava i rukavice sa dva stupnja kompresije. Prilikom kupnje rukava pazite da Vas rukav ne steže. Preporučljiva je uporaba dva kompresivna rukava jer tako imate mogućnost naizmjeničnog pranja svaka dva do tri dana. Perite ih u mlakoj vodi i sušite u ležećem položaju, ne na grijaćim tijelima. Prilikom oblačenja pazite da je rukav ravnomjerno rastegnut po cijeloj ruci, to ćete postići ako ispod nosite svileni rukav i za navlačenje nosite gumenu rukavicu. Pošto gube elastičnost ih je potrebno mijenjati svakih 4 do 6 mjeseci.


IZVORI:

1. Limfedem ruke, Mira Biondić, viši fizeoterapeut, cert. limfoterapeut, Centar za limfnu drenažu
2. Edukativna knjižica – Prehrana i vježbanje tijekom liječenja, Udruga „Sve za nju“