LIMFEDEM II dio

PREVENCIJA LIMFEDEMA

Limfedemi mogu nastati ako se u ruci poveća dotok krvi koji potiče i dotok limfne tekućine. Limfni putovi ne mogu svladati povećan dotoka limfe, te se ona sakuplja među stanicama mekog tkiva.
Limfna tekućina sadržava mnogo hranjivih tvari te je laka meta bakterijama koje se, i kod najmanje ogrebotine, mogu probiti kroz kožu i uzrokovati infekcije, zbog kojih se opet povećava dotok krvi i limfe. Ta opasnost vreba kod ozljeda bilo koje vrste kao što su opekotine, ugrizi insekata pa čak i zanoktice i raspucala koža. Kožu ruke na operiranoj strani je potrebno njegovati, dakle svakodnevno prati blagim pH neutralnim sapunima ili gelovima, lagano osušiti i namazati hidratantnim losionima. Njega noktiju bi se morala sastojati od čišćenja i kraćenja noktiju na duljinu na kojoj ne pucaju, rezanja zanoktica i prema ukusu potiskivanja, a ne rezanja kožice nokta. Geliranje noktiju koje zahtijeva jako brušenje nokta, nije preporučljivo. Nemojte ruku na operiranoj strani izlagati suncu bez zaštite sa losionima za sunčanje ili duge odjeće. Kod rada u kućanstvu i vrtu uvijek nosite zaštitne rukavice. Čuvajte ruku od ozljeda svake vrste, pa čak i od medicinskih postupaka kao što su vađenje krvi ili primanje infuzije. Unatoč ovim savjetima se, nažalost neka ozljeda prije ili poslije dogodi, onda je važno isprati ozljedu čistom vodom, nanijeti antiseptik i staviti flaster. Također je uz sav oprez dobro znati prepoznati rane znakove infekcije kao što su crvenilo, oteklina, osjećaj topline, osjetljivost i bol u ruci i groznica, kako bi se, čim posumnjate na infekciju, što prije mogli obratiti svom liječniku. Infekcije se onda liječe antibioticima.
Toplina izaziva širenje krvnih žila, te tako potiče i povećan dotok limfne tekućine u limfedemom ugroženo područje. Vrlo toplo vrijeme kao i sjedenje u kadi ili sauni može izazvati limfedem. Nemojte ruku izlagati jako visokim niti jako niskim temperaturama. Temperaturne razlike koje nastaju nakon kupanja, pranja suđa u vrućoj vodi ili nakon izlaska na otvoreno iz klimatiziranog prostora su također štetne.
Preopterećenje mišića ruke zbog vježbanja, nošenja teških predmeta ili guranja, ribanja i sličnoga također može izazvati limfedem. Kod radova u kućanstvu i vrtu morate planirati pauze, postoji jedno ne pisano pravilo da nakon što ste primjerice oprali dva prozora, vašoj ruci treba 15-minutna pauza. Redovito vježbanje se preporučuje jer tako možete očuvati pokretljivost ruke, no vježbajte samo sa elastičnim rukavom na ruci. Elastični rukav nosite tijekom svake naporne aktivnosti. Ručne torbe, prtljagu ili vrećice od kupovine nemojte nositi u operiranoj ruci ili na ramenu operirane strane. Slušajte svoje tijelo tj. svoju ruku, kada osjetite umor ili težinu, odmorite ju.
Veliko povećanje tjelesne težine može smanjiti protok krvi i limfe u ruci. Također stvaranju limfedema pogoduju; prekomjerno pušenje, šećerna bolest, krvni ugrušci. Zato je dio prevencije limfedema držanje tjelesne težine normalnom, redovito kontroliranje šećerne bolesti ako postoji i smanjenje broja cigareta ili prestanak pušenja. Nošenje uske odjeće može isto smanjiti protok limfe, stoga nosite odjeću prirodnih materijala koja ne steže ruku na operiranoj strani. Preporučeni su ortopedski grudnjaci koji imaju široke naramenice i kopče te time rasterećuju ta područja od pritiska. Dugi avionski letovi mogu pogodovati stvaranju limfedema zato prilikom leta nosite elastični rukav na ruci.
Osim navedenim, limfedemi mogu nastati kod uznapredovanog raka u limfnim čvorovima kada rak zapriječi put dreniranju limfe.
Često se čuje savjet da je smanjeni unos proteina prevencija limfedemu, to nije točno jer se smanjenjem proteina oslabljuje vezivno tkivo tj. limfedem se pogoršava. Diuretici (lijekovi i sredstva koji povećavaju izlučivanje urina) su u prevenciji limfedema također ne djelotvorni. Preporučljivo je uzimanje manje soli i šećera jer se tako zadržava manje tekućine u tijelu. Također je dobro biti puno čiste vode.


IZVORI:

1. Limfedem ruke, Mira Biondić, viši fizeoterapeut, cert. limfoterapeut, Centar za limfnu drenažu
2. Edukativna knjižica – Prehrana i vježbanje tijekom liječenja, Udruga „Sve za nju“