RADIOTERAPIJA III dio - POSTUPAK RADIOTERAPIJE


 Medicinski tim na radioterapiji

Liječnik specijalist onkologije i radioterapije je odgovoran za planiranje i vođenje terapije. Ukoliko Vas kroz radioterapiju ne vodi Vaš onkolog, onda ćete liječnika specijalista koji će Vas voditi kroz radioterapiju prvi puta sresti na CT simulaciji. Kasnije za vrijeme zračenja će provoditi kontrole vezane uz radioterapiju.

Inženjeri radiološke tehnologije su djelatnici struke zaduženi za rad s uređajima i tehnikom zračenja. Oni svakodnevno rade s bolesnicima u obliku izvođenja zračenja ali i u obliku planiranja na CT simulatoru.

Medicinske sestre u radioterapiji su specijalizirane za rad s onkološkim bolesnicima na radioterapiji, njima se pacijent javlja kod prvog pregleda i kod upisa pacijenta.

Medicinski fizičari izrađuju individualiziran plan zračenja za svakog pacijenta i kontroliraju kvalitetu opreme i proceduru radioterapije.

CT simulacija i planiranje zračenja

Kad onkolog postavi indikaciju za vanjsko zračenje, potrebno je provesti pripremu koja uključuje simulaciju i planiranje zračenja, pa bolesnik dobiva termin za CT simulaciju. CT simulacija slična je dijagnostičkom CT snimanju s tom razlikom što se bolesnik postavlja u točno određeni položaj u kojem će se i zračiti. Često se koriste i podlošci na kojima bolesnik leži te fiksatori za pojedine dijelove tijela. Ponekad se za snimanje koriste kontrastna sredstva, koja se primaju putem injekcije ili oralno. Nakon simulacije, na tijelu se označuju 3 točkice kako bi se položaj mogao reproducirati kod stvarnog izlaganja zračenju. Na CT snimci onkolog ucrtava volumen koji želi zračiti te rizične organe  koje treba poštedjeti, a fizičar izračunava plan zračenja. Od termina CT simulacije do stvarnog zračenja obično prođe i do mjesec dana, u tom vremenu je za pacijenta važno njegovati oznake kako se postupak simulacije ne bi morao ponavljati. Oznake se ne smiju tretirati sapunima, gelovima, kremama, losionima, puderima niti trljati ručnikom, već lagano potapkati.
 Nakon što liječnik i fizičar izrade plan, pacijent ponovo dolazi na korekciju položaja te dobiva crtež na koži – dodatne oznake. Crtež označava ciljna mjesta laserskih zraka prema kojima se bolesnika namješta na terapijskom uređaju, a koja se nužno ne moraju poklapati s poljem zračenja, npr. kod zračenja tumora dojke laseri su ucrtani na obje strane iako se zrači samo jedna dojka.  Nakon korekcije položaja slijedi zračenje.

Provođenje radioterapije

Najčešće se radioterapija provodi svaki radni dan u tjednu dakle od ponedjeljka do petka, kroz više tjedana. U slučaju raka dojke se najčešće prepisuje ukupna doza od 50 Gy na cijelu dojku kroz 25 frakcija (dana zračenja). Može se ordinirati  nadomjestak na sijelo tumora od 15 Gy tijekom 5 frakcija. Radioterapija kod raka dojke smanjuje rizik od pojave lokalnog recidiva.
Generalno tijekom radioterapije pacijent može normalno jesti, piti i uzimati lijekove. Ponekad, ovisno o tome koji dio tijela se zrači, od pacijenta se može tražiti reguliranje popunjenosti mjehura i debelog crijeva, no kod zračenja dojke to u pravilu nije slučaj.
Oznake na koži potrebno je održavati tijekom cijelog razdoblja zračenja, što znači da taj dio tijela ne bi trebalo tretirati sapunima niti gelovima za tuširanje, a kožu treba nježno tapkati ručnikom a ne trljati. Ukoliko ipak dođe do gubljenja oznaka na koži o tome obavezno i što je prije moguće obavijestite inženjere na simulatoru.

Nuspojave zračenja

Nuspojave ili poteškoće za vrijeme radioterapije mogu se javiti kod pacijenata, a često ovise o dijelu tijela koji se zrači ali i o pacijentu individualno. Neke osobe za cijelo vrijeme zračenja nemaju nuspojave, dok su kod drugih znatno izražene.
Od svih mogućih nuspojava, se generalno javljaju samo promijene na koži i umor, sve ostale ovise o mjestu zračenja i dozi. Važno je napomenuti da, ukoliko zračite dojku i pazuha, u pravilu ne bi trebali osjetiti niti jednu drugu nuspojavu.
Većina kožnih promjena se javi dva tjedna nakon početka zračenja, no ovisno o tipu kože se mogu javiti i nakon prvog zračenja, u vidu crvenila, zatezanja i svrbeži. Javljaju se u područjima gdje je koža osjetljivija i izloženija znoju kao u području pazuha, prepona i na pregibima. Nadalje se može javiti pigmentacija odnosno tamnjenje kože no to je prolazna pojava. Zbog odsutnosti žlijezda znojnica i lojnica koža postaje suha i osjetljivija, dolazi i do otpadanja dlačica i kose. Sve promijene na koži zahvaćaju samo zračeno područje i većinom su prolazne.
Kako bi svojoj koži olakšali ovo razdoblje, važno je svakodnevno tuširanje i održavanje osobne higijene, zbog održavanja oznaka i osjetljivosti kože nemojte zračeno područje tretirati previše vrućom ili hladnom vodom ili trljati ručnicima. Kožne promjene će biti teže ako se na koži za vrijeme zračenja nalaze slojevi bilo kakve kreme, losiona, pudera ili sličnog. U periodu zračenja je preporučljiva primjena hidrofilnih krema s pantenolom (dakle za njegu novorođenčadi) no nipošto 24 sata prije i 2 sata poslije zračenja. Ako se zračite pet dana u tjednu, iskoristite vikend za njegu zračenog područja. Za vrijeme zračenja nosite udobnu odjeću od prirodnih tkanina koja ne steže i ne iritira mjesto zračenja, također odjećom štitite mjesto zračenja od sunca.
Na koži se može javiti vlažna diskvaminacija koju je prema uputama onkologa moguće tretirati 1% vodenom otopinom Genitiana violet ili silikonskim oblogama. Genitiana violet možete nabaviti u ljekarni isto kao i silikonske obloge no one, koliko mi je poznato, idu na doznaku. Staviti ću i link da možete vidjeti o čemu pričam, Mepilex  za uporabu kod opeklina i Granuflex.
Sljedeća važna nuspojava kod zračenja je umor. Umor postaje jači kako zračenje dulje traje. Kako bi izbjegli ili ublažili ovu nuspojavu odmarajte se svaki dan, izbjegavajte izlaganje suncu pogotovo ako se zračite u ljetnim mjesecima i pijte puno tekućine. Kod suzbijanja umora može Vam pomoći i šetnja ujutro ili navečer kad sunce nije jako, naravno ukoliko Vaše opće stanje to dozvoljava. Prilikom izlaženja na otvoreno nosite dugu odjeću tako da što manje zraka dopire do kože i obavezno nosite šešir ili kapu na glavi te štitite oči sunčanim naočalama. Zdravo se hranite jer ćete se tako općenito osjećati bolje, ako imate probleme sa podnošenjem hrane onda uzimajte manje obroke više puta na dan i svakako pokušajte pojesti bar nešto jedan sat prije terapije.
Ostale nuspojave mogu biti poteškoće s probavom ili s mokrenjem i otežano gutanje. Kod ovih nuspojava je najbolje da se o mogućnosti njihove pojave i najboljim metodama njihove prevencije posavjetujete sa svojim specijalistom onkologije i radioterapije. Kod žena s rakom dojke se za vrijeme zračenja može javiti limfedem.

IZVORI
1. Klinička onkologija, E. Vrdoljak, M. Šamija, Z. Kusić, M. Petković, D. Gugić, Z. Krajina, Medicinska naklada, Zagreb
2. Edukativna knjižica – Prehrana i vježbanje tijekom liječenja, Udruga „Sve za nju“
3. Edukativna knjižica – Upute onkološkim bolesnicima koji se liječe radioterapijom, KBC Zagreb