LIMFEDEM I dio


ŠTO JE LIMFEDEM


Limfni sustav

Limfni sustav čine limfne kapilare i žile, limfni čvorovi, limfociti i neki organi koji su građeni od limfnog tkiva. Funkcija limfnog sustava je vraćanje proteina iz tkivnih prostora u krvožilni sustav, uklanjanje viška tekućine iz međustaničnih prostora, upijanje masti i vitamina iz probavnog sustava i prijenos tih tvari u vensku cirkulaciju i također ima imunosnu funkciju. Povratak proteina je vrlo važna funkcija bez koje bismo umrli unutar 24 sata. Limfne kapilare sakupljaju tekućinu iz međustaničnog prostora, te se limfnim žilama prenosi u vensku cirkulaciju. Za razliku od krvožilnog sustava gdje srce kucanjem pumpa krv kroz žile, limfne žile same pumpaju limfnu tekućinu u limfne čvorove pri čemu im pomažu pokreti mišića i zglobova, disanje, cirkuliranje krvi u žilama i promjena tlaka. Limfociti su bijele krvne stanice koje nastaju u limfnim čvorovima, a imaju sposobnost prepoznavanja i uništavanja stranih stanica poput virusa, bakterija ili tumorskih stanica. Limfni čvorovi primaju limfnu tekućinu i filtriraju iz nje štetne i otpadne tvari. Uklonjeni materijal izlučuje se iz tijela, a iskorištena limfna tekućina napušta čvorove odvodnim limfnim žilama, te se pridružuje krv u venama da bi u plućima bila osvježena.
Pazušni limfni čvorovi su regionalni za područje ruke, polovice prsnog koša i leđa te prsne žlijezde na toj strani jer primaju limfu iz tog područja. Pazušni limfni čvorovi imaju tri nivoa a svaki nivo broji 10 čvorova, prvi se nalazi u aksili, drugi na prednjoj strani ruke a treći ispod ključne kosti, također još ima limfnih čvorova iznad ključne kosti i u samoj dojci.

Nastanak limfedema

Limfedem ruke je nakupljanje limfne tekućine u mekim tkivima ruke, popraćeno oteklinom, koje uzrokuje kronične upale i promijene tkiva. U normalnom slučaju limfni čvorovi i žile mogu svladati optok limfe, no ako su Vam operativno odstranjeni limfni čvorovi može doći do nakupljanja tekućine u pazuhu ili ruci. Limfedem može zahvatiti cijelu ruku ili samo njezin dio. Prema promjenama tkiva i povećanju volumena ruke, limfedeme dijelimo u četiri stadija.
0. ili stadij latencije  stanje bez vidljivog edema unatoč reduciranom transportnom kapacitetu limfnog sustava. Takvo stanje može potrajati mjesecima i godinama prije nego što edem postane vidljiv. Predstavlja rizik za stvaranje limfnog edema.
I. ili reverzibilni stadij – Karakterizira ga „meki“ edem jer nakon pritiska prstom ostaju udubine. Ne postoje promjene na koži, dizanjem ruke u povišeni položaj moguće je smanjiti edem.
II. stadij – Poznat je i kao ireverzibilan limfedem. Tkivo otvrdnjava (limfostatska fibroza) i česte su  infekcije tkiva. Kod ovog stadija pozitivan je Stemmerov znak (koža na području dorzuma drugog prsta stopala ne može se odići pincentnim hvatom, ili negdje drugdje na tijelu).
III. stadij ili limfostatska elefantijaza – U ovom stadiju ekstremno se povećava obujam. Ovdje se pronalazi tipična tekstura tkiva s tipičnim promjenama kože (hiperkeratoza, infekcija kože i noktiju, ulceracije). I ovdje je pozitivan Stemmerov znak.
Postoji više metoda dijagnostike limfedema, najviše se upotrebljava razgovor s pacijentom i uzimanje anamneze te mjerenje obujma ruke. Mjerenjem obujma zahvaćene i zdrave ruke se najbolje može utvrditi povećanje obujma. Nadalje liječnici kod pregleda obraćaju pozornost na izgled kože i promjene na koži te na pokretljivost zglobova. Od dijagnostičkih postupaka upotrebljavaju se: UZV, color Doppler, limfoscintigrafija, limfografija, MR, CT.

Kada se limfedem jednom razvije, i što je dulje prisutan to ga je teže smanjiti. Iz tog razloga je prevencija najbolja, najsigurnija i najdjelotvornija terapija.

IZVORI:
1. Limfedem ruke, Mira Biondić, viši fizeoterapeut, cert. limfoterapeut, Centar za limfnu drenažu
2. Edukativna knjižica – Prehrana i vježbanje tijekom liječenja, Udruga „Sve za nju“