REKONSTRUKCIJA DOJKE I BRADAVICE TE OPORAVAK NAKON OPERACIJE


Rekonstruktivna operacija

 Mnoge žene koje su podvrgnute mastektomiji odlučuju se za rekonstrukciju dojke. Cilj rekonstruktivne plastične kirurgije jest vratiti simetriju između dvije dojke. Postupak se izvodi kako bi se zamijenila koža, tkivo dojke i bradavica uklonjena tijekom mastektomije. Žene koje razmišljaju o rekonstruktivnom zahvatu trebaju se posavjetovati s plastičnim kirurgom prije nego što se obavi zahvat mastektomije. Sa samom odlukom o rekonstrukciji dojke se ne mora žuriti, jer za rekonstrukciju nikad nije kasno.
 Ona se može obaviti istodobno s mastektomijom (primarna rekonstrukcija) ili kasnije u drugoj operaciji (sekundarna rekonstrukcija). Prednost primarne rekonstrukcije dojke je u tome što se sve obavi u jednoj operaciji pa imate i samo jedno razdoblje oporavka. Također tako možete izbjeći iskustvo življenja sa samo jednom dojkom. Prednost odgođene ili sekundarne rekonstrukcije je u tome da se fokusirate na izlječenje bolesti i vračanje snage prije sljedeće operacije, ovdje bi još spomenula da silikonski implantati mogu smetati zračenju ukoliko je ono nakon mastektomije potrebno.
Rekonstrukcija dojki može se obaviti pomoću Vašeg tjelesnog tkiva, upotrebom implantata za dojke ili korištenjem kombinacije vlastitog tkiva i implantata. Kod upotrebe vlastitog tkiva za rekonstrukciju dojke postoje dvije metode; prva je mogućnost upotrebe režnja kože i mišića s leđa koji su obično tanki pa se ugrađuje i implantat, a rezultat je dojka prirodnijeg izgleda, druga mogućnost je upotreba režnja tkiva i mišića sa područja trbuha. Nakon mastektomije je potrebno kožu rastegnuti kako bi se stvorio prostor za implantat, ovaj postupak se naziva ekspanzija tkiva, a može se obaviti u jednoj ili u dvije faze. Rekonstrukcija dojke u dvije faze se može obaviti u istom zahvatu kao i mastektomija ili kasnije. Pritom se privremeni ekspander tkiva postavlja u prsa, te se tijekom nekoliko tjedana puni fiziološkom otopinom kroz injektivni svod, te se tako koža postepeno rasteže. Zatim se ekspander zamijeni trajnim implantatom. Rekonstrukcija dojke u jednoj fazi je među liječnicima sve popularnija jer omogućava samo jednu operaciju u svrhu rekonstrukcije. Kod ove metode ekspander nakon punjenja do željene veličine ostaje u dojci, zato se koristi posebna vrsta implantata koji mogu služiti kao ekspanderi. Kada se dakle dosegne željena veličina je samo potrebno izvaditi cjevčicu za punjenje i otvor, a implantat/ekspander ostaje na svom mjestu.

Rekonstrukcija bradavice i areole

Odluka o rekonstrukciji bradavice i areole individualna je i predstavlja finalnu rekonstrukciju kojom se nastoji postići što sličniji izgled prijašnje dojke. Izvodi se tri do četiri mjeseca nakon rekonstrukcije često u lokalnoj anesteziji. Tkivo za rekonstrukciju bradavice uzima se iz novostvorene dojke, druge bradavice, uha, vjeđe, prepone, itd., a areola se rekonstruira tetovažom ili se također koristi vlastito tkivo s bedra ili genitalne regije.

Oporavak

Koliko ćete dugo nakon operacije morati ostati u bolnici ovisi o vrsti operacije, Vašem zdravstvenom stanju i načinu na koji ste podnijeli operaciju. Nakon operacije na dojci i limfnim čvorovima se često postavljaju drenovi koji služe za otjecanje krvi i limfe s operiranog područja. O tome koliko ćete dugo ostati u bolnici, dali ćete imati drenove te o tome  s kakvim nuspojavama morate računati nakon operacije porazgovarajte s kirurgom. Najbolje je zapisati pitanja i prilikom pregleda zamoliti liječnika da Vam ih odgovori.

Pomagala

 Ovisno o tome kakav ste zahvat imali točnije kakve nuspojave imate, imate pravo na određena pomagala na teret HZZO-a (Vi plačate samo participaciju), doznake za to izdaje kirurg, fizijatar ili liječnik obiteljske medicine; privremena dojka, dojka od silikona, grudnjak za umjetnu dojku, rukav.  Privremena dojka je lagana i načinjena od mekog tkiva ona se nosi za vrijeme zračenja ili kad je ožiljak još svježi te se nakon nekog vremena mijenja silikonskom protezom. Silikonska proteza bi po obliku i veličini morale odgovarati prirodnoj dojci. Postoje i djelomične proteze za žene kod kojih je odstranjen samo dio dojke, kao i umjetne bradavice. Za održavanje silikonskih proteza potrebno ih je redovito čistiti mlakom vodom i  blagim sapunom, sušiti mekanim ručnikom (ne na grijućim tijelima), čuvati i prenositi u originalnoj kutiji te čuvati od oštrih predmeta i kućnih ljubimaca jer se oštećenja ne mogu popraviti. Grudnjaci za umjetnu dojku mogu imati džepiće za umetanje proteze ili se proteza lijepi na kožu.

Fizikalna terapija

Nakon operacije dojke kirurg često savjetuje što prije početi koristiti ruku kako ne bi došlo do trajnih teškoća pri kretanju, ukoliko dakle primijetite da neke pokrete ne možete izvoditi obavezno razgovarajte o tome sa svojim liječnikom koji će Vam vjerojatno prepisati fizikalnu terapiju.
Cilj fizikalne terapije je očuvanje zdravlja, razvoj, ponovna uspostava i obnavljanje tjelesnih funkcija nakon operacije dojke i/ili liječenja raka dojke. Nakon operacije Vam od strane fizikalne medicine i rehabilitacije stoje na raspolaganju različite metode za uklanjanje ili ublažavanje tegoba. Vježbe za rame su sa vježbama za disanje jedini oblik terapije kojeg možete raditi i prije završetka onkološkog liječenja. Sa vježbanjem je najbolje početi odmah nakon vađenja konaca. Često žene nakon operacije osjete bol i nelagodu u ruci i ramenu te počinju štedjeti ruku što dovodi do još jače ukočenosti zglobova koja se postepeno pogoršava. Vježbe disanja povećavaju ventilaciju pluća i pomažu kod uspravnog držanja te  se općenito osjećate bolje. Budući da se opušta čitavo tijelo opuštanjem ramena i vrata su preporučljive i vježbe za vratnu kralježnicu.

Tretiranje operacijskog ožiljka

Ožiljci nastaju kao posljedica oštećenja kože, najčešće zbog ozljede ili upalnog procesa. Organizam rastom novog vezivnog tkiva nastoji nadoknaditi nastalo oštećenje pri čemu se nastali defekt nikada ne može potpuno ukloniti. Uslijed toga nastaje ožiljak a ima prvenstveno estetsku ulogu. Tretman operacijskog ožiljka može započeti nakon zarastanja operacijske rane, tj. u dogovoru s kirurgom. Stoje nam na raspolaganju silikonske kreme npr. Dermatix ultra gel i Contractubex gel te silikonske pločice i flasteri također od Dermatix-a i Contractubex-a. Ima puno više vrsta krema i načina za ublaživanje ožiljaka ja sam navela samo neke. Osim krema koje djeluju na stvaranje ožiljkastog tkiva se preporučuje općenita njega kože prsa običnim kremama, losionima, mlijekom ili uljima jer će i  zacjeljivanje biti ljepše ako će koža imati vlažnost. Korištenje preparata za njegu kože također ublažuje zatezanje kože kod kretanja.

IZVORI
1. Klinička onkologija, E. Vrdoljak, M. Šamija, Z. Kusić, M. Petković, D. Gugić, Z. Krajina, Medicinska naklada, Zagreb
2. Edukativna knjižica – Oboljela žena, Udruga „Sve za nju“
3. Edukativna knjižica – Rekonstrukcija dojki opcije, Tvrtka Mentor