OPERACIJA RAKA DOJKE I DESEKCIJA AKSILE


Operacija karcinoma dojke


Operacija karcinoma dojke može biti poštedna i radikalna. Kod poštedne operacije, kirurg ne odstrani cijelu dojku, već ovisno o veličini tumora, samo zahvaćen dio. Metode koje se ovdje koriste su lumpektomija i kvadrantektomija.
Lumpektomija je uklanjanje kvržice u dojci i odstranjenje nešto okolnog tkiva. Nakon operacije obično slijedi terapija zračenjem preostalog dijela dojke i/ili kemoterapija. Većina liječnika obično uklanja i neke od limfnih čvorića u pazušnoj jami.
Kvadrantektomija je uklanjanje nešto više tkiva nego kod lumpektomije, točnije ¼ dojke. Nakon operacije obično slijedi zračenje ili kemoterapija.
Tkivo koje je dobiveno operacijom ide na analizu kod patologa (PHD), ako u okolnom tkivu nema tumorskih stanica onda se kaže da su margine čiste ili negativne, a u slučaju kada se stanice raka nalaze u odstranjenom okolnom tkivu su margine pozitivne što znači da će kirurg pokušati odstraniti još tkiva dojke ili cijelu dojku kako bi se zaustavilo širenje raka, takva operacija se naziva re-ekscizija ili čišćenje margina. Nakon poštedne operacije će se, ovisno o količini odstranjenog tkiva, promijeniti oblik dojke. Moguće je učiniti rekonstrukciju kako bi se vratio oblik operirane dojke ili smanjiti zdravu dojku da se postigne simetrija. Porazgovarajte s Vašim kirurgom o tome kakve promjene možete očekivati nakon operacije i koje rekonstruktivne metode za Vas postoje.
Postoji više vrsta radikalne operacije ili mastektomije:
Sveukupna ili jednostavna mastektomija je uklanjanje kompletne dojke. Nekad se uklanjaju i limfni čvorovi ispod ruke.
Mastektomija s poštedom kože je uklanjanje tkiva dojke kroz rez oko aureole bradavice uz poštedu kože. Ovaj postupak se radi samo ako se u istom zahvatu planira rekonstrukcija pa se odstranjeno tkivo nadomjesti protezom ili tkivom iz drugih dijelova tijela (leđa, trbuh).
Mastektomija s poštedom bradavice je uklanjanje tkiva dojke uz poštedu kože i bradavice, izvodi se kad je bolest u rajon fazi bez proširenosti na kožu ili bradavicu.
Modificirana radikalna mastektomija je uklanjanje dojke, mnogih limfnih čvorića ispod ruke, unutrašnje stijenke na mišićima prsiju, a ponekad i dio mišića prsne stijenke. To je najčešća operacija kod zloćudnih tumora dojke.
Radikalna mastektomija (također se naziva Halstedova radikalna mastektomija) je uklanjanje dojke, prsnih mišića i svih limfnih čvorića pod rukom. Tijekom mnogo godina ovo je bila najviše korištena operacija, ali se sada koristi samo kad se tumor proširio na prsne mišiće.
Moguće nuspojave nakon bilo koje vrste operacije na dojci su infekcije, krvarenja, hematom, otečenost, te naravno bol.

Uklanjanje limfnih čvorova – disekcija aksile

Limfni čvorovi su organi kroz koje protječe tjelesna tekućina: limfa. Čvorovi imaju obrambenu ulogu jer poput filtra zadržavaju čestice, bakterije i stanice tumora.
Tako iz dojke većina limfe otječe u pazuhu gdje se stanice raka zadrže u limfnim čvorovima, odstranjivanjem ovih čvorova i njihovom analizom dobiju se važne informacije za daljnje liječenje, a ujedno se smanjuje rizik od razvoja bolesti u tom području.
Postoje dvije vrste uklanjanja limfnih čvorova:
Standardno uklanjanje limfnih čvorova – limfni čvorovi nalaze se u tri sloja ili razine. Kada se rak dojke širi obično prvo zahvaća prvu razinu, a zatim drugu i treću. Odstranjuje se obično bar 10 limfnih čvorova. Odstranjivanjem limfnih čvorova mogu se ozlijediti obližnji živci, što dovodi do osjećaja boli i utrnulosti u ruci. Druga česta nuspojava je limfni edem. To je nakupljanje limfe u ruci, jer ona zbog nedostatka limfnih čvorova ne može normalno otjecati, što dovodi do oticanja i ukrućenosti ruke i ramena, te ponekad do infekcije i boli. Vjerojatnost nastanka limfnog edema povećava se s brojem uklonjenih limfnih čvorova
Uklanjanje limfnih čvorova čuvara (sentinel) – ukoliko prije operacije ne postoji sumnja da je rak zahvatio limfne čvorove uklanja se samo sentinel čvor „stražar na vratima pazuha“. Sentinel čvor je prvi pazušni čvor koji je odgovoran za dreniranje područja dojke zahvaćene tumorom. Prije operacije vađenja limfnih čvorova, liječnici će prvo obaviti biopsiju čvora stražara tzv. sentinel node biopsiju. Najčešće se radi o jednom čvoru, ali može ih biti i više. Tijekom sentinel node biopsije kirurg injektira radioaktivnu tvar ili plavu boju u tumor, limfne žlijezde prenose tvar u limfne čvorove, te liječnik može koristiti uređaje za detektiranje radioaktivne tvari ili tražiti čvorove koji su poplavili kako bi odstranio čvora čuvara. Ako su u limfnom čvoru čuvaru prisutne tumorske stanice, kirurg će učiniti disekciju aksile, ovu provjeru je moguće obaviti tijekom operacije. Vjerojatnost nastanka limf edema je kod ovog zahvata manja nego kod klasičnog odstranjenja.


IZVORI:      
1. Klinička onkologija, E. Vrdoljak, M. Šamija, Z. Kusić, M. Petković, D. Gugić, Z. Krajina, Medicinska naklada, Zagreb
2. Edukativna knjižica – Oboljela žena, Udruga „Sve za nju“