LIJEČENJE RAKA DOJKE


Prognoze

Prognozu za svaku pacijenticu najbolje može odrediti onkolog koji ju vodi pa je upoznat sa svim okolnostima. Jedan dio prognoze se izvodi iz TNM klasifikacije, jedan dio iz PHD nalaza i jedan dio iz dobi i općeg stanja pacijentice. Nakon što se jednom postavi dijagnoza i rak klasificira, slijedi liječenje te se prema odgovoru tumora na terapiju mogu postaviti bolje ali, nažalost, i lošije prognoze. Ovdje je važno napomenuti da se prognoze donose na temelju iskustva, no kao što je svaka bolest drugačija tako je i svaka pacijentica drugačija, te ne mojte gubiti nadu.
Na slijedećem linku će te naći kalkulator ishoda raka dojke (Breast Cancer). Tako dobiveni podaci su bez garancije u njihovu točnost, no ukoliko Vas zanimaju statistički podaci, je ovo dobar način da dobijete okvirna saznanja  - Breast Cancer Outcome Calculator


  
Unosi se; starost pacijentice u godinama, veličina tumora u cm, pozitivni limfni čvorovi (unknown – nepoznati i known – poznati) i njihov broj, ER, PR  i HER2 status (također biramo između nepoznat, pozitivan i negativan), histološki tip i gradus G (nepoznat, G1,G2,G3 i nedefiniran). Nakon klika na Update Graph moramo potvrditi da smo svjesni da su dobivene informacije bez garancije u točnost i desno ispod grafa možemo birati vrstu grafa između krivulje smrtnosti i preživljavanja, stupastog diagrama i piktograma. Kalkulator nudi i više opcija za grafove no ovo je zamišljeno kao uvod u tu mogućnost pa se, ukoliko želite možete i sami poigrati s mogućnostima.

Classification - Klasifikacija pokazuje TNM klasifikaciju raka i odgovarajući stadij prema kojem je kalkulator računao vaše vjerojatnosti.
Cancer Mortality- Smrtnost:  očekuje se 8,9%-tna 15-godišnja stopa smrti od raka.
 Life Expectancy - Životni vijek: Ovaj rak skraćuje životni vijek od 29-to godišnje žene za 4,1 godina. (od 52,6 godina na 48,5 godina)

Metode liječenja raka dojke

Metode liječenja koje se koriste su;
-        kirurško liječenje
-        radioterapija
-        kemoterapija,
-        hormonsko liječenje i
-        imunoterapija (biološka terapija).

Sa liječenjem se obično započinje nekoliko tjedana nakon dijagnoze. Svoja mišljenja o terapiji mogu dati i onkolog, plastični kirurg, radiolog. Terapija može biti lokalna ili sistemska. Kirurški zahvat i radioterapija su lokalne jer ciljaju samo na mjesto gdje se tumor nalazi, dok su kemoterapija, hormonska terapija i imunoterapija sistemske jer se primaju oralno ili intravenozno kako bi dospjele do svih stanica raka u tijelu. Ako se sistematske terapije dobivaju prije operativnog zahvata onda ih nazivamo neoadjuvantnim terapijama, a kad se primaju nakon operativnog zahvata, adjuvantnim terapijama. Tumori prvog i drugog stadija se smatraju rano otkrivenima pa liječenje često započinje operativnim zahvatom, za kojim može slijediti koji oblik sistematske terapije i/ili zračenje. Tumori u trećem stadiju su se proširili na okolno tkivo ali još nisu tvorili udaljene metastaze te ih još zovemo lokalno uznapredovalim tumorom pa je moguće da će prije operacije biti potrebno tumor smanjiti jednom ili više ostalih metoda liječenja. Tumor četvrtog stadija je metastatski tumor koji se proširio i u druge dijelove tijela. Provode se kemoterapija i/ili hormonska terapija kojima se uništavaju zloćudne stanice i kontrolira bolest. Može se izvesti radioterapija zbog ograničavanja tumora u dojci, no kad je rak jednom ušao u krvotok ili limfu se obično odustaje od kirurškog zahvata.

IZVORI:      
1. Klinička onkologija, E. Vrdoljak, M. Šamija, Z. Kusić, M. Petković, D. Gugić, Z. Krajina, Medicinska naklada, Zagreb
2. Edukativna knjižica – Oboljela žena, Udruga „Sve za nju“