REMISIJA, RECIDIV I METASTAZE

Kada osoba oboli od tumora, jedino što želi je da pobijedi tu bolest. Tako hrabro odlazimo na sve oblike liječenja koje nam onkolog odredi u nadi da ćemo prije ili poslije čuti te čarobne riječi „izliječeni ste“. Nažalost, onkolozi nisu baš skloni takvim izjavama, oni radije govore o remisiji. U medicini, remisija je stanje odsutnosti aktivnosti bolesti ili prolazno popuštanje nekih simptoma kod pacijenata koji imaju poznatu kroničnu bolest. Pacijenti koji su pet godina bili u remisiji smatraju se izliječenima, budući da se rak uglavnom vrati u roku od pet godina.
Isto tako su oprezni sa prognozama o tijeku bolesti ili vjerojatnosti da se bolest vrati. Ovdje često koriste termin „petogodišnje preživljavanje“. Petogodišnje preživljavanje je medicinsko-statistički pojam koji znači postotak bolesnika koji su živi 5 godina nakon operacije ili postavljanja dijagnoze određenog tumora u određenom stadiju. Koristi se da bi se mogli usporediti rezultati liječenja kod različitih stadija istog tumora ili rezultati liječenja istog stadija različitim načinima liječenja. Tim pojmom se također izražava i prognoza za svaki pojedini stadij tumora i način liječenja. Na primjer petogodišnje preživljavanje od 75% znači da 3/4 bolesnika s nekim tumorom u nekom određenom stadiju i liječenih nekim određenim načinom živi 5 i više godina.
Liječnici ne rado izgovaraju riječi „izliječeni ste“ jer kod većine vrsta raka ne mogu postaviti točnu prognozu i procijeniti da li je bolest izlječiva ili nije. Nematastatski stadiji (I, II i III) većine vrsta raka kao što su rak dojke, prostate, jajnika, debelog crijeva i pluća mogu se izliječiti. Metastatski IV stadij obično je neizlječiv. Naravno, postoje izuzetci i svaki pacijent je jedinstven. Ljudi sa IV stadijem mogu se izliječiti ali to se ne može predvidjeti. S druge strane, čak i lako izlječiv rak u prvom stadiju, može se vratiti, u nekim slučajevima čak i nakon 5 godina. Ekstreman primjer je rak bubrega koji se može vratiti i nakon 20 godina od liječenja. Mnogi rakovi krvi, npr. indolentni limfom i multipli mjelom, smatraju se neizlječivima, iako pacijenti mogu biti u remisiji 5 ili 10 godina. Sva ova znanja su razlog zašto su onkolozi toliko oprezni sa formulacijom prognoze.
Za razliku od remisije, recidiv označuje vračanje bolesti. Recidiv predstavlja ponovno javljanje tumora nakon operativnog uklanjanja ili uklanjanja zračenjem  ili kemoterapijom. Pojava recidiva je odlika malignih tumora. Zbog toga, kod pacijenata sa malignim tumorom je neophodno praćenje u određenim vremenskim razmacima, kako bi se na vrijeme utvrdila pojava recidiva i provelo liječenje. Često se čuje pojam „lokalni recidiv“ koji označuje povrat bolesti u istom dijelu tijela, dakle na istoj dojci. Koliko sam ja shvatila,  medicinski gledano je svejedno da li se tumor vratio na istu ili na drugu dojku.

Na kraju ovog teksta još ostaje spomenuti metastaze. Metastaze su stanice zloćudnih tumora koje su se proširile iz primarnog sijela raka. Najčešće se proširuju krvotokom, limfnim putovima i lokalnom infiltracijom te mogu zahvatiti više organa. Kad se velik broj zloćudnih stanica nakupi na jednom mjestu dolazi do metastaze. Najčešća sijela metastaza raka dojke su kosti, pluća, jetra i mozak.