DIJAGNOSTIKA U PRAĆENJU LIJEČENJA


Već sam više puta pisala o dugotrajnom praćenju i ranom otkrivanju recidiva ili metastaza, svejedno u kojoj fazi dijagnostike ili liječenja. Ovdje sam navela dijagnostičke metode s kojima se prati tijek liječenja i remisije ali se mogu i otkriti nova proširenja bolesti.

RENDGEN (RTG) – Rendgen se može koristiti kako bi se provjerilo da li se je rak proširio na određen dio tijela npr. pluća, prsnu kost. Rendgensko snimanje je metoda kod koje se X-zrake, proizvedene u RTG cijevi, usmjeravaju kroz dio tijela pacijenta. Zrake se dijelom resorbiraju u tijelu (deblji dijelovi i gušća tkiva više), a dio koji je prošao se registrira na RTG filmu.

KOMPIJUTERSKA TOMOGRAFIJA (CT i MSCT) – CT je radiološka dijagnostička digitalna metoda koja koristi X – zrake a daje trodimenzionalne informacije na temelju višestrukih mjerenja iz nekoliko stotina projekcija tijekom rotacije uređaja za kompjuteriziranu tomografiju, koristeći više redova detektora za prijem informacija razvio se je novi uređaj kojeg zovemo MSCT. U žena koje su oboljele od raka dojke CT se najčešće koristi da bi se dobila jasna slika unutrašnjosti pluća i abdomena kako bi se vidjelo je li se rak proširio na druge organe. Prije samog pregleda pacijent treba popiti oralni kontrast i/ili se kontrast dobije intravenozno kako bi se konture unutrašnjosti tijela bolje oslikale. Na kontrastnu tekućinu se može dobiti reakcija -  osjet topline i rumenila u području lica, moguće su i alergijske reakcije kao otežano disanje ili niski krvni tlak no one su rijetke. Svakako liječniku napomenite ako ste ikad imali alergijsku reakciju na kontrast. Pretraga je bezbolna, traje dulje od rendgena i potrebno je namiru ležati na stolu dok Vas aparat pomiče unutra i van.

SCINTIGRAFIJA SKELETA – Scintigrafija ili Skeniranje kostiju je snimanje kostiju pomoću radionuklida, nuklearno-medicinskim metodama, pomaže u dijagnosticiranju i praćenju nekoliko vrsta bolesti kostiju poput artritisa, ali i koštanih metastaza. Radioaktivna tvar se primi nekoliko sati prije snimanja kako bi dospjela u područja kostiju gdje postoje neke promjene. Samo snimanje traje oko 30 min, a pacijent mora mirno ležati na stolu gdje se ga snima posebnim kamerama (Gama-kamere) koje detektiraju radioaktivnost i stvaraju sliku kostura. Scintigram je snimak koji se dobiva scintigrafijom,gdje su vidljiva područja nakupljanja radioindikatora. Snimak koji se dobije može biti dvodimenzionalan, a ako se obavi tomografija (snimanje u tankim slojevima), tada računalo može rekonstruirati i trodimenzionalan prikaz.


POZITRONSKA KOMPIJUTERIZIRANA TOMOGRAFIJA (PET-SKEN I PET-CT) – Kod ovih pretraga se intravenozno primi mala količina radioaktivne glukoze (šećera). Pet-skener rotira oko tijela i stvara sliku o tome gdje se glukoza apsorbira. Maligne tumorske stanice su reaktivnije pa će apsorbirati veću količinu glukoze te će biti vidljive kao svjetla područja. Pet-sken je koristan u detektiranju metastaza ali dobivena slika nije precizna, pa se u novije vrijeme koristi aparat koji ujedinjuje CT i PET- sken tzv. PET-CT. On omogućuje usporedbu slika PET-skena i CT-a, kod ove pretrage postoji mogućnost kao i kod CT-snimanja da će te morati popiti oralni kontrast.