HORMONSKA (ENDOKRINA) TERAPIJA RAKA DOJKE


Neki tumori dojke, endometrija i prostate su hormonski ovisni. Dakle, određeni hormoni potiču rast i razvoj tih tumora. Do te spoznaje su liječnici došli već 1896. godine kada su primijetili da odstranjivanje jajnika kod žena s rakom dojke usporava rast i širenje raka. Hormonska terapija je vrlo učinkovita u liječenju te ima malu toksičnost.

Da bi mogla opisati vrste i mehanizme djelovanja hormonske terapije raka dojke moram prvo reći nešto o endokrinom sustavu i ženskim spolnim hormonima.


ENDOKRINI SUSTAV
 
Endokrini sustav usklađuje djelatnost različitih organa putem hormona, koje u krvnu struju otpuštaju specifične vrste stanica u žlijezdama s unutarnjim lučenjem (endokrine žlijezde). Hormoni iz krvne struje utječu na funkcije ciljnih tkiva. Hormoni mogu biti peptidi različitih veličina, steroidi (derivati kolesterola) ili derivati aminokiselina. Endokrine žlijezde su žlijezde s unutarnjim lučenjem, to su; hipotalamus, hipofiza, epifiza, štitna žlijezda, doštitne žlijezde, gušterača, nadbubrežna žlijezda, spolne žlijezde (jajnici i sjemenici).

Hipotalamus prima podražaje iz svih dijelova tijela te luči hormone koji potiču ili koče rad hipofize. Lučenjem hormona iz hipofize stimuliraju se druge endokrine žlijezde u tijelu na rad i time opet na lučenje hormona. Razina ovih hormona u krvi je opet podražaj za hipotalamus. Na taj način je reguliran čitav niz djelatnosti u našem organizmu.
 
ŽENSKI SPOLNI HORMONI
Ženski spolni hormoni su estrogen i progestron. Ove hormone luče jajnici. Lučenje hormona iz jajnika regulirano je hormonima iz hipofize -FSH (folikul stimulirajući hormon) i LH (luteinizirajući hormon) te ih zajedno zovemo gonadotropinima. Na vrhu hijerarhije izlučivanja hormona stoji jedan hormon iz hipotalamusa - Gn-RH, koji utječe na lučenje FSH i LH.
 
FIZIOLOŠKI UČINCI ESTROGENA I PROGESTRONA

Estrogen je bitan za razvoj većeg djela reproduktivnog aparata žene, kao i za njegovo održavanje tijekom života. Djelovanjem estrogena u endometriju (sluznica maternice) stimulira ponovni rast i razvoj sluznice, a u miometriju (mišićni sloj maternice) povećava mišićnu masu, u grliću maternice povećava lučenje količine vodenastog iscjetka, u dojkama potiče rast izvodnih kanala mliječnih žlijezda i u kostima ubrzava sazrijevanje koštanog tkiva.
 U fazi menstrualnog ciklusa, prije ovulacije, dominantni gonadotropin je FSH, a dominantni spolni hormoni jesu estrogeni. Ova se faza još naziva i folikularna ili estrogenska faza menstrualnog ciklusa. Koncentracije estrogena dosegnu svoj vrhunac oko 48 sati (oko 2 dana) prije ovulacije. Zanimljivo je kako povećanje estrogen tijekom cijele preovulatorne faze uzrokuje putem povratne sprege smanjivanje koncentracije FSH, dok istovremeno koncentracija LH stalno raste.
Folikularna faza obično traje 14 dana, ali bilo kakva varijabilnost u trajanju menstrualnog ciklusa uzrokovana je promjenjivim trajanjem upravo folikularne faze, ona počinje prvog dana krvarenja, dakle dok se ljušti endometrij, u jajniku već počinje dozrijevati novo jajašce.

Progestron u endometriu   djeluje na već "pripremljenu" sluznicu na koju je djelovao estrogen tako da ona ima jače izraženu sekretornu funkciju, u miometriju smanjuje čestoću pojavljivanja kontrakcija mišića, u grliću maternice  sekret koji je bio vodenast i obilan postaje gust i oskudan, dok u dojkama  potiče rast žljezdanog tkiva.

Ovulacija se događa 15. dana ciklusa kao odgovor na nagli porast LH 24 sata prije same ovulacije. Ovulacija se odnosi na proces izbacivanja jajne stanice, još u procesu dozrijevanja. Jajna stanica dospijeva u jajovod gdje će biti oplođena. Mala cistična tvorba iz koje je izašlo jajašce prolazi promjene te se transformira u hormonski aktivnu strukturu tzv. žuto tijelo.
Nakon što je nastalo pod njegovim utjecajem, LH nastavlja podržavati postojanje žutog tijela. Glavni hormon kojeg izlučuje žuto tijelo jest progesteron. Iz istih razloga postovulatorna faza naziva se još i lutealna ili progesteronska faza. Tijekom postovulatorne faze koncentracija LH počinje padati dok istovremeno bilježimo stalni rast FSH. Ako ne dođe do oplodnje jajašca, žuto tijelo ubrzo počinje propadati. Progesteron je povezan s povećanjem bazalne temperature za 0.2 - 0.5°C,  što nastupa odmah nakon ovulacije i traje većim dijelom luteinske faze.

HORMONSKA TERAPIJA RAKA DOJKE
 
Oko 60% karcinoma dojke hormonski je ovisno. Hormonska ovisnost karcinoma dojke povoljan je prognostički čimbenik ne samo zbog mogućnosti primanja hormonske terapije nego i stoga što takvi karcinomi imaju kasniju pojavu lokalnog recidiva ili metastaza u usporedbi s onim koji nisu hormonski ovisni i metastaze se pojavljuju na mjestima gdje ih je lakše liječiti.

Postoje dvije vrste hormonske terapije:

            - aditivna terapija i

            - ablativna terapija.

Aditivna terapija

Kompetitivna terapija (selektivni modulatori estrogenskih receptora)
Najpoznatiji predstavnik kompetitivne terapije je tamoxifen. Tamoxifen blokira učinak estrogena  jer se veže za receptore (prihvatna mjesta) za estrogen na stanicama raka dojke. Zbog toga je onemogućeno vezanje estrogena na tumorske stanice te “prijenos signala” za njihov rast. Uostalom inhibira čimbenike koji potiču rast i potiče oslobađanje čimbenika koji inhibiraju rast tumorskih stanica. Učinak vezanja tamoxifena na estrogenske receptore je različit ovisno o tkivu, dok u tkivu dojke ima antiestrogenski učinak će u kostima i endometriju imati estrogenski učinak. Osim pozitivnog učinka na rak dojke ima i utjecaj na smanjenje razine kolesterola i očuvanje gustoće kostiju. Negativni učinci su napadaji vrućice, povećanje rizika oboljenja od karcinoma endometrija i vjerojatnosti tromboemboličkih incidenata (ugrušak krvi koji venskim putem dospijeva u organe), poremećaji vida i izazivanje edema. Koriste se kod žena prije ili poslije menopauze koje imaju rak dojke s pozitivnim hormonskim receptorima.

Aromatazni inhibitori i inaktivatori
 
Ovi lijekovi smanjuju razinu estrogena koji se u tijelu stvara nakon menopauze. Glavni izvor estrogena nakon menopauze je pretvorba androstendiona (muški spolni hormon koji luči nadbubrežna žlijezda) u estrogen. Aromataza je glavni enzim u toj pretvorbi, a najviše ga ima u masnom tkivu i jetri. Ovi lijekovi se vežu na vezna mjesta na aromatazi, što rezultira nemogućnošću sinteze estrogena. Postoje dvije podskupine ovih lijekova nesteroidni inhibitori aromataze i steroidni inaktivatori aromataze.
1)    Nesteroidni inhibitori aromataze – stvaraju reverzibilnu (povratnu) reakciju spajanja inhibitora s aromatazom nekovalentnom vezom. Najvažniji predstavnici su anastrozol i letrozol, oba lijeka se obično dobro podnose i nemaju androgeni učinak (pojačana dlakavost, akne). Važnije nuspojave su mučnina, malaksalost, napadaji vrućice, bolovi u kostima i mišićima, periferni edemi, porast tjelesne mase i osteoporoza (smanjena gustoća kosti).
2)    Steroidni inaktivatori aromataze – stvaraju ireverzibilnu (nepovratnu) inaktivaciju aromataze tako da se na aktivno mjesto vežu kovalentnom vezom. Najvažniji predstavnik je eksemestan koji može imati androgeni učinak i također se dobro podnosi. Od nuspojava bih istaknula napadaje vrućine, mučninu, malaksalost, pojačano znojenje, periferni edem, porast tjelesne mase i glavobolju. Pozitivni učinci su snižavanje razine kolesterola, a učinak na koštanu gustoću nije definiran.
Koriste se samo u žena koje su u menopauzi i imaju uznapredovali ili metastatski rak dojke s pozitivnim hormonskim receptorima.

Regulatori uništavanja receptora estrogena
Predstavnik ove skupine lijekova je fulvestrant. Djelovanje, ovaj lijek, postiže uništavanjem receptora estrogena. Bez tih receptora estrogen se ne može vezati na stanice i poticati ih na rast. Lijek je koristan u slučaju da tumor više ne reagira na tamoxifen. Daje se intravenozno, jednom mjesečno. Glavne nuspojave su valovi vrućine i blaga mučnina. Dobivaju ga žene koje su prošle menopauzu, te im tumori više ne reagiraju na tamoksifen.

Gestagen
Predstavnik ove terapije je gestagen.  Najvažniji predstavnici gestagena su megastrol i medroksiprogestron. Mehanizmi djelovanja su;

-         smanjuje oslobađanje LH i FSH, što rezultira smanjenjem sinteze estrogena,

-         potiče pretvorbu estradiola (spolni hormon) u manje aktivan estriol i

-         posredno smanjuje količinu estrogena smanjujući stvaranje prethodnika androgena u nadbubrežnoj žlijezdi.
Upotrebljava se kod liječenja hormonski ovisnog raka dojke kad druge vrste hormonske terapije nisu učinkovite. Neželjene posljedice su porast tjelesne mase, edemi, povećanje mogućnosti za tromboemboličke incidente i supresija produkcije steroida u nadbubrežnoj žlijezdi.

Ablativna terapija
Ablativna terapija ili uklanjanje / potiskivanje funkcije jajnika vrlo je učinkovit način snižavanja razine estrogena u žena prije menopauze. Može se provesti u liječenju žena koje imaju rak dojke pozitivan na hormonske receptore.

Tri su glavna načina da se to postigne:

1.     Uklanjanje jajnika kirurškim putem.
2.     Zračenje jajnika - time se zaustavlja njihova sposobnost proizvodnje estrogena jednako učinkovito kao i kirurškim odstranjivanjem.

3.     LHRH – agonisti - lijekova koji preko središnjeg živčanog sustava prenose signal za prestankom proizvodnje estrogena u jajnicima. Ovi lijekovi su sintetički spojevi čija biokemijska struktura nalikuje hormonima koje proizvodi hipotalamus. Rezultat je gotovo potpuni prestanak izlučivanja  LH i FSH, zbog smanjenja broja receptora za LHRH na hipofizi, pa u konačnici i prestanka proizvodnje estrogena i progestrona u jajnicima. Najvažniji predstavnici su goserelin i leuprolid (lupron) koji se primaju kao mjesečna ili tromjesečna potkožna injekcija.

Potiskivanje funkcije jajnika može uzrokovati jednake nuspojave kao i menopauza. Neke su od tih nuspojava valunzi, suhoća rodnice i slabije kosti, a mogu se pojaviti i smanjena želja za intimnošću, glavobolje i malaksalost.