RAK DOJKE I RIZIČNI ČIMBENICI NASTANKA


Anatomija dojke

Dojka je građena od masnog, žljezdanog i fibroznog tkiva. Ispod dojke se nalazi veliki pektoralni mišić koji pomaže pri micanju ruku. Žljezdano tkivo obuhvaća mliječne žlijezde – ductuse i mliječne kanale – lobule one prenose majčino mlijeko od žlijezda do bradavice. Stroma je sačinjena od masnog i vezivnog tkiva koje okružuje žlijezde te krvne i limfne žile.

Limfni sustav


Limfni sustav čine limfne kapilare i žile, limfni čvorovi, limfociti i neki organi koji su građeni od limfnog tkiva. Funkcija limfnog sustava je vraćanje proteina iz tkivnih prostora u krvožilni sustav, uklanjanje viška tekućine iz međustaničnih prostora, upijanje masti i vitamina iz probavnog sustava i prijenos tih tvari u vensku cirkulaciju i također ima imunosnu funkciju. Povratak proteina je vrlo važna funkcija bez koje bismo umrli unutar 24 sata.

Pazušni limfni čvorovi su regionalni za područje ruke, polovice prsnog koša i leđa te prsne žlijezde na toj strani jer primaju limfu iz tog područja. Pazušni limfni čvorovi imaju tri nivoa a svaki nivo broji 10 čvorova, prvi se nalazi u aksili, drugi na prednjoj strani ruke a treći ispod ključne kosti, također još ima limfnih čvorova iznad ključne kosti i u samoj dojci.

Važno je znati da li se je rak proširio u limfne čvorove, jer ako jest postoji veća mogućnost da se je proširio i na druge dijelove tijela.

Dobroćudne novotvorine dojke


1) Fibrocistične promjene – javljaju se u oko 40% žena, nisu pravi tumori nego su promjene oblika, veličine i strukture koje nastaju uslijed produžene hormonske stimulacije. Termin fibrocistične odnosi se na fibrozu i cistu. Fibroza je formacija ožiljkastog tkiva, a cista je vrećica napunjena tekućinom. Ove promijene mogu prouzročiti bol u dojci, naticanje prije početka mjesečnice te iscjedak iz bradavice.

2) Kod 13% žena se nalaze razne tumoru slične lezije i upalni procesi.

3) Benigni tumori dojke su intraduktalni papilom dojke, adenom bradavice i adenom dojke te su svi epitelni tumori. Fibroadenom dojke je mješoviti fibroepitelni benigni tumor dojke, koji nastaje proliferacijom i epitela i fibrovaskularne strome (vezivnog tkiva). Nisu opasni po život, ali zahtijevaju praćenje jer povećavaju rizik oboljenja od karcinoma dojke. 


Maligni tumori dojke

 Maligni tumori dojke mogu biti neinvazivni ili in situ karcinomi te invazivni karcinomi.
I) Neinvazivne karcinome ili in situ karcinome čine stanice raka koje nisu urasle u okolno tkivo te se nisu proširile na druge organe, zato se još ponekad nazivaju pred-invazivnim karcinomima, dijelimo ih na;
a) Duktalni karcinom in situ je najčešća vrsta ne- invazivnog karcinoma dojke, a nastaje unutar stanica duktusa (mliječnih kanalića).
b) Lobularni karcinom in situ nastaje unutar lobula tj. mliječnih žlijezda
II) Invazivni, infiltrirajući karcinomi su narasli izvan sloja stanica u kojima su počeli. Oni zahvaćaju okolno tkivo i šire se i daju metastaze, a dijelimo ih na;
a) Invazivni duktalni karcinom je najčešća vrsta invazivnog karcinoma dojke, a nastaje unutar stanica duktusa (mliječnih kanalića).
b) Invazivni lobularni karcinom nastaje unutar lobula tj. mliječnih žlijezda
III) Pagetov karcinom bradavice je poseban oblik karcinoma dojke porijeklom od duktalnog epitela, koji se širi duž izvodnog kanala na površinu dojke, te infiltrira bradavicu dojke. Pagetov karcinom bradavice ima povoljnu prognozu jer, osim lokalnog oštećenja ne daje metastaze.

Adenokarcinom označava tumor u kojem zloćudne tumorske stanice epitelnog porijekla rastu stvarajući žljezdane tvorbe, te ovaj pojam obuhvaća i lobularne i duktalne karcinome, jer su i mliječni kanalići i mliječne žlijezde građene od žljezdanog tkiva.

Sarkom dojke je vrlo rijedak, počinje u vezivnim tkivima npr. masno i mišićno tkivo te krvne žile.

Rizični čimbenici nastanka raka dojke

Otkriveni su različiti rizični čimbenici koji su uključeni u proces nastanka raka dojke. U nastavku su poredani čimbenici na temelju visine relativnog rizika nastanka raka dojke;
Dob – starija životna dob znači veći rizik za javljanje raka dojke
Pozitivna obiteljska anamneza – žene kojima je majka ili teta dakle bliska rodbina oboljela od raka dojke imaju 8 x veći rizik također oboljeti nego žene u sličnoj populaciji bez obiteljske anamneze. Supresorski geni BRCA 1 i BRCA 2 dovedeni su u izravnu vezu s nastankom nekih od obiteljskih tumora dojke.
Starija životna dob kod prvog poroda – žene koje prvi porod imaju nakon 30 godine života imaju uvećan rizik oboljeti od raka dojke nego žene koje su prvi put rodile u dobi od 20 do 25 godina.
Nerodkinje – žene koje uopće nisu rodile imaju također uvećan rizik oboljeti od raka dojke.
Menstrualni period – rana dob kod prve mjesečnice i kasna dob kod menopauze su izravno povezani s nastankom raka dojke. Što je dulja izloženost estrogenu to je veći rizik obolijevanja.
Zračenje – ionizirajuće zračenje svejedno dali dijagnostičko ili terapijsko povećava rizik obolijevanja, pogotovo kod žena mlađe životne dobi, dakle ispod 40 godina, također je rizik veći što je doza zračenja veća.
Oralni kontraceptivi – uzimanje oralnih kontraceptiva ima slabu vezu s nastankom raka dojke, no i ovdje je odlučujuća životna dob u kojoj su korišteni, te duljina primjene
Hormonska nadomjesna terapija -  ova terapija smanjuje menstrualne tegobe i učestalost osteoporoze kod postmenopauzalnih žena, no ujedno povećava rizik od raka dojke pa se u svakom slučaju prije uzimanja takvih lijekova mora usporediti korist i moguća „šteta“.
Benigne bolesti dojke – benigne bolesti dojke povećavaju rizik od nastanka raka dojke od 1 do 5 puta.

IZVORI:
1. Klinička onkologija, E. Vrdoljak, M. Šamija, Z. Kusić, M. Petković, D. Gugić, Z. Krajina, Medicinska naklada, Zagreb
2. Edukativna knjižica – Oboljela žena, Udruga „Sve za nju“