OPĆENITO O TUMORIMA




Naše tijelo je sastavljeno od stanica. U svakoj stanici sadržan je DNK, koji upravlja svim njezinim akcijama. Nakupine stanica  tvore tkiva. Tkiva pak tvore organe. Normalne stanice rastu, dijele se kako bi zamijenile umiruće ili istrošene stanice, te nakon nekog vremena i same odumru taj ciklus zovemo stanični ciklus. Kada se DNK neke stanice ošteti, ona popravi to oštećenje ili odumre. Tako se tkiva i organi u ljudskom organizmu  nalaze u kontinuiranom procesu obnavljanja i regeneracije. U slučaju da ovaj proces izmakne kontroli stanice se nastavljaju nekontrolirano i ubrzano dijeliti stvarajući nefunkcionalnu masu koju zovemo neoplazma, novotvorevina ili tumor.
Tumorske stanice ne popravljaju oštećenje niti ne odumiru, one se dijele i tako oštećen DNK prenose na novonastale stanice. Dovoljna je samo jedna stanica koja ima oštećen DNK da bi tumor nastao, jer će od jedne stanice nastajati sve više novih stanica sa oštećenim DNK. 
Pošto tumori nastaju iz jedne stanice kažemo da su monoklonskog podrijetla.Osnovna podjela tumora je na benigne ili dobroćudne tumore i na maligne ili zloćudne tumore. Zloćudni  tumori koje još zovemo rak napadaju okolno tkivo tj. urastaju u njega i mogu stvarati metastaze – udaljene presadnice u organe, dok benigni tumori rastu na način da potiskuju okolno tkivo i ne stvaraju metastaze.
Onkologija je znanost koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem tumora. Onkolozi i drugi kliničari dijele tumore na solidne (rak nekog organa, rak tkiva) i hematološke tumore (rak limfnog/hematopoetskog tkiva). Oba tipa tumora su slični po nekontroliranom rastu abnormalnih stanica, a općenito, solidni tumori tvore izraslinu ili višestruke izrasline, a hematološki tumori svojim rastom i umnožavanjem ugrožavaju normalne stanice koje kruže tijelom putem krvotoka.

Postoji više različitih vrsta  tumora koji se prema vrsti tkiva od kojeg su nastali mogu podijeliti u četiri osnovne grupe:
Karcinomi – tumori koji nastaju od epitelnih stanica (stanice koje pokrivaju tijelo, oblažu tjelesne šupljine i unutrašnje organe i formiraju žlijezde),
Sarkomi – tumori koji nastaju od mezenhimnih stanica (stanice koštanog, hrskavičnog, mišićnog, masnog, kao i nekog drugog vezivnog ili potpornog tkiva),
Hematološki tumori - Pojavljuju se u krvi, koštanoj srži i u limfnim čvorovima. Uključuju leukemije, limfome i mijelome, a bolest se može razviti kod odraslih i djece.
Tumori središnjeg živčanog sustava - Zloćudni tumori koji se razvijaju u mozgu i leđnoj moždini.

U sljedećem postu ću pisati o biologiji raka gdje ću, nadam se, detaljnije razjasniti kako rak nastaje.

Izvori: